Blog

Voor jezelf opkomen met respect voor de ander: Hoe doe je dat ? 7 tips

Door admin 0
15/02/2016

Als je niet voor jezelf opkomt, loop je steeds tegen hetzelfde aan: 

  • Anderen houden geen of onvoldoende rekening met jouw behoeften
  • Anderen luisteren slecht of helemaal niet naar je 
  • Anderen respecteren jouw  grenzen onvoldoende of helemaal niet 

Opkomen voor jezelf

Als je de oorzaak van je probleem weet verandert er niets, zodra je je daar steeds op blijft richten. Je accepteert het van jezelf, krijg je steeds de bevestiging en kan daardoor moeilijk veranderen.

Je kan veranderen als je voor jezelf weet wat je wel wilt en je daarop richt en ernaar handelt. 

De basis van waaruit je bepaalt wat jij voortaan wel wilt, is het weten dat jijzelf de belangrijkste persoon in je leven bent. Als je het echt zo voelt, kan je ook de juiste keuzes maken voor jezelf. Durf jezelf op nr. 1 te zetten !!

Tip 1. Verander de wereld, begin bij jezelf !!

Er is maar 1 ding in het leven dat je kunt veranderen; dat ben je zelf! Het kunnen opkomen voor jezelf los je niet op door de schuld en de oplossing bij een ander neer te leggen. Als je dat wel doet, stel jij je als een slachtoffer op. De slachtofferrol is nu precies één van de kenmerken van mensen die niet voor zichzelf opkomen.

Stap uit de slachtofferrol. Het is immers een rol en rollen kunnen gewisseld worden. Kijk door het probleem heen naar wat er werkelijk voor je ligt: een uitdaging, een  geweldige kans om iets nieuws te leren. Begin er nu meteen mee.  

Tip 2. Respecteer je eigen grenzen !! 

Als mensen jouw grenzen niet respecteren en je doet er niets mee, betekent dit dat jij je eigen grenzen niet respecteert. Als anderen jouw behoeften negeren en je doet er niets mee, betekent dit dat jij je eigen behoeften negeert.

Behandel jezelf, zoals je door anderen behandeld wilt worden. Als jij jouw eigen grenzen en behoeften serieus neemt en deze actief bewaakt, zullen de mensen om je heen dit ook doen.  

Tip 3. Laat mensen horen hoe ze jou behandelen 

Mensen die over je heen lopen en geen of onvoldoende rekening met jou houden, doen dat omdat jij ze dit min of meer toestaat. Je leert hen dat het oké is om jou zo te behandelen. Als je geen duidelijk ‘NEE’ laat horen, zeg je ‘JA’.  En als jij je mond houdt, geef je de boodschap dat jouw mening er niet toe doet. Doe je dit wel dan gaan mensen meer rekening met je houden

Tip 4. Wat je zegt ben jezelf !

Waarschijnlijk word jij snel uit je evenwicht gebracht door wat anderen zeggen of doen. Onthoud vanaf nu 1 ding: In jouw wereld draait het vooral om jou, in de rest van de wereld echter niet. Iedereen is bezig met zichzelf. En alles wat een ander doet of zegt, zegt niets over jou maar alles over die ander. Hij of zij laat daarmee zien wie hij of zij is. Meer is het niet.

Laat jouw eigenwaarde dus niet afhangen van wat anderen zeggen of doen. Andersom geldt trouwens precies hetzelfde. Oordeel niet over een ander. Het zegt alleen iets over jezelf. 

Tip 5. Je kan geen gedachtenlezen !! Doe het dan ook niet !

Stop met invullen wat een ander denkt of bedoelt. Je weet dat namelijk nooit zeker. Je kunt niet zien of horen wat er in het hoofd van een ander omgaat. Er wordt heel wat minder over jou nagedacht en geoordeeld dan je zou denken.

Denk je dat dit anders is? Dat zegt dit dat JIJ zelf veel over jezelf nadenkt en jij jezelf steeds beoordeelt. Je kijkt negatief kritisch door de ogen van een ander naar jezelf. Het zijn jouw gedachten over jezelf die je in je gedachten door anderen laat uitspreken, terwijl zij zich negen van de tien keer van geen kwaad bewust zijn.

Tip 6. Bekijk beide kanten, anders krijg je Zie-je-wel-isme !

Je kan de wereld van twee kanten bekijken. Van ying en yang, warmte en kou, geluk en ongeluk, liefde en haat. Alles heeft een positieve en negatieve pool. En dat is maar goed ook. Want zonder kou, zouden we niet weten wat warmte is. Zonder haat, wisten we niet wat liefde is. En juist omdat we weten wat ongeluk is, kunnen we van gelukkige momenten nog meer genieten.

Wie niet voor zichzelf opkomt, zal vaker de negatieve kant van iets zien dan de positieve. Maar ze zijn er altijd beide. Want samen vormen zij één geheel. Je hebt een keuze op welke van de twee je je wilt richten. Richt je je op het negatieve en dus op wat je niet wilt? Of op dat wat je wel wilt? Waar je ook op richt, het wordt meestal bevestigd in je gevoel en herken je de gedachten “zie je wel”. Dus kan je beter naar de positief tegenover gestelde kant kijken.

Tip 7. Maak van jouw Nee een Ja
Voor jezelf opkomen kan je leren. Je zegt al de hele dag ‘Nee’  tegen jezelf. ‘Nee’ tegen je eigen behoeften en wensen. En ‘Nee’ tegen je eigen grenzen. Je hoeft het alleen nog maar om te draaien door ‘Nee’  te zeggen tegen een ander.

Bovenaan je verlanglijstje staan altijd zaken waarvan je denkt dat anderen die van je verwachten. En geen dingen die jij belangrijk vindt. Zeg vanaf nu ‘JA’ tegen jezelf. En maak een lijstje met alleen zaken die jou een goed gevoel geven. Omdat ze overeenkomen met wie je bent en wat je graag doet. Maak van het afwerken van dit lijstje prioriteit nummer 1. 

Tags voor dit bericht
Gerelateerde berichten

auteur: admin

Reacties
0

Leave a reply