Blog
05
01
2017

GOALS Voetbal

Door Alwies 0

De begeleiding in het jeugdvoetbal is erg gericht op het moeten presteren; het winnen en scoren. Hoe erg is dan de beleving bij verlies en wat leert het kind als de focus alleen gericht is op het resultaat ? Het spelplezier zal minder worden bij tegenslag, gedachten worden negatiever en gevoelens minder prettig, ook buiten het voetbal. Het heeft invloed op de ontwikkeling van kinderen.

De voetbaltrainers zijn opgeleid om kinderen te scholen in de techniek en tactiek van het voetbal, maar er zijn meer aspecten die belangrijk zijn, waardoor kinderen sterker worden in het voetbal en kunnen groeien als persoon !

In de GOALS Voetbal training ligt de focus op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. We onderzoeken de persoonlijkheid en temperament van kinderen en leren hen de kwaliteiten op een goede manier in te zetten, juist ook als de druk hoger wordt. We gaan op zoek naar de manier waarop een kind leert, hier wordt de begeleidingsstijl op afgestemd. Ieder kind is anders en heeft op een eigen manier bevestiging nodig.

Als de druk of stress op kinderen toeneemt, kunnen er problemen ontstaan als faalangst en onzekerheid of reacties met boosheid en agressie. Ook het snel opgeven en het moeilijk vinden om in een groep samen te werken zijn problemen die direct of later de ontwikkeling kunnen beïnvloeden.

In de training zijn specifieke en uitdagende oefeningen uit het voetbal een middel om te werken aan de doelen. We staan we stil bij de signalen uit het lichaam en de gedachten en gevoelens die ontstaan uit de voetbalsituaties. Door actief aan de slag te gaan met het lichaam, de emotie, de cognitie en het sociale aspect, kan het kind groeien en wordt het zelfbewuster. De ontwikkeling heeft een positief effect op het voetballen, maar ook in andere situaties als thuis of op school. De training fungeert als een leerschool voor het leven.

Alwies Hendriks

auteur: Alwies

Reacties
0

Leave a reply